« Alle nieuwsberichtenRed Bull KTM Ajo
1 december 2016

Succesvol debuutjaar in Moto3 klasse

Met een dertiende plaats tijdens de afsluitende race in Valencia, een veertiende eindklassering in het Wereldkampioenschap Moto3, twee podiumplaatsen en maar liefst 78 WK punten op zak kijkt motorcoureur Bo Bendsneyder terug op een zeer geslaagd debuutjaar bij het fabrieksteam van Red Bull KTM Ajo.

“In het begin van het jaar had ik mezelf als doel gesteld om regelmatig in de punten te rijden. Dat ging de eerste wedstrijd in Qatar meteen heel goed met een veertiende plaats. Daarna heb ik het wel een aantal weekenden wat lastiger gehad maar gedurende het jaar ben ik heel erg gegroeid en sterk teruggekomen. Daarna stelde ik mijn doelen bij en wilde ik constant in de top 10 terecht komen. Dat is regelmatig gelukt, soms zat ik dicht tegen de top 10 aan. Ik keek ook wel naar de circuits waar ik reed, op nieuwe circuits was het soms wat lastiger maar ook daar stonden we er vaak goed bij. Mijn team heeft me geen strakke doelen opgelegd maar zij keken wel naar wat ik kon op de circuits en daar werkten we dan naar toe in zo’n weekend.”

Hoogtepunten

Tijdens 12 van de 18 wedstrijden pakte Bendsneyder WK punten, met als hoogtepunt uiteraard de podiumplaatsen in Silverstone en Maleisië waar hij twee keer op de derde plek eindigde. Buiten deze resultaten is Bendsneyder het meest trots op zijn prestatie in Brno.

“Op dat circuit had ik een lastige start. Ik moest vanaf P25 starten in de regen, dat was geen ideale uitgangspositie voor een goede klassering. In de eerste bocht pakte ik bijna 13 man en zat ik ineens een stuk verder naar voren. Toen ben ik uiteindelijk op de 7e plaats geëindigd. Dat was wel een van mijn mooiste wedstrijden dit seizoen.”

Overzeese races

Helemaal nieuw voor de Rotterdammer waren de wedstrijden buiten Europa. Nieuwe circuits die hij alleen kende van televisie en de Playstation. Toch heeft hij ook hier laten zien dat hij snel leert en zeker in de tweede helft van het seizoen toen hij naar Azië reisde behaalde hij hier mooie resultaten.

“Alles was nieuw in het begin van het seizoen en dat was wennen. Ik startte meteen op nieuwe circuits. In Qatar zaten we al twee weken met testen dus daar had ik tijd genoeg om de baan te leren kennen. Daarna Argentinië en Amerika was lastig maar wel mooi om mee te maken. Ik moest mijn weg nog vinden in het team en in het nieuwe leven dat ik leidde. Later in het seizoen zijn we aan de andere kant van de wereld gaan rijden en toen voelde het al anders, toen had ik al meer wedstrijden gereden en zat ik beter in mijn vel. Het was heel bijzonder dat ik een van mijn podiumplaatsen in Maleisië pakte, een voor mij compleet nieuw circuit!”

Mentaal groeien

Terugkijkend op het seizoen concludeert Bendsneyder dat hij ook op mentaal vlak erg is gegroeid. Daar waar hij in het begin van het seizoen wat te afwachtend was, eiste hij naarmate het seizoen vorderde steeds meer zijn eigen plek op. “Ik wachtte in het begin veel op andere rijders, wilde achter hen aan rijden. Dat zou ik nu achteraf wel anders doen, want later heb ik echt wel het geloof gekregen dat ik ’t ook alleen kon. Qua trainen heb ik ook stappen gemaakt en heb ik meer gefocust op explosiviteit gedurende het seizoen. Ik merkte dat ik daar al snel profijt van had tijdens de races. Daardoor werd ik in mijn hoofd ook sterker en dat gaf veel meer zelfvertrouwen.”

Brad Binder

Van zijn teammaatje Brad Binder heeft Bendsneyder veel geleerd het afgelopen seizoen. De ervaren Zuid Afrikaan nam de Rotterdammer in het begin op sleeptouw en sprak veel met hem over de races en zijn tactieken. “Brad is mentaal zo ontzettend sterk. Hij wist vaak voor de wedstrijd al dat hij de race zou winnen, en op welk moment dat zou gebeuren. Als dat dan ook daadwerkelijk lukt dan geeft dat zoveel extra kracht. Zelfs als het een keer niet lukte zoals hij dat bedacht had, dan ging hij de volgende race er weer helemaal vol voor en dat maakte hem mentaal alleen maar sterker. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor een coureur misschien nog wel belangrijker is dan goed kunnen rijden.”

Verbeteren

Verbeterpunten voor volgend jaar zijn er volgens Bendsneyder zeker: “Ik moet proberen om geen penalty’s meer te krijgen. Daarnaast is het heel belangrijk om er bij de trainingen meteen goed bij te zitten. Anders loop je achter de feiten aan. In het begin van de wedstrijd moet ik er ook gelijk bij zitten, dat zijn belangrijke punten om een goed resultaat te behalen.”

Afsluiten

Bendsneyder heeft het seizoen afgesloten met twee testmomenten in Valencia en Jerez. Hier heeft hij veel kilometers gemaakt met een motor met nieuw chassis en blok. De motorfiets was nog niet compleet nieuw maar bevatte wel al nieuwe onderdelen voor 2017. “Het testen verliep goed, ik zat er steeds goed bij en de tijden waren heel goed. In de winter gaan we nog een keer testen in Spanje. Tussendoor blijf ik veel trainen om fit te blijven. Ik sluit dit seizoen met een heel goed gevoel af en kijk al enorm uit naar volgend jaar!”

Bo Bendsneyder

MotoGP Moto2 KNMV NOC-NSF

Volg ons op