« Alle nieuwsberichtenMoto3 Junior World Championship
2 november 2014

Sterk optreden in Portimão

Met een ijzersterk gereden race op Autódrome Internacional do Algarve in Portugal pakt Bo Bendsneyder een meer dan verdiende zesde plaats in het CEV Repsol kampioenschap. De vijftienjarige Dutch Racing Team coureur liet een sterk staaltje racen en doorzettingsvermogen zien. Startend vanaf een zeventiende plaats wint hij in zestien ronden elf plekken waardoor hij als zesde de finishvlag ziet. Een resultaat waar de jonge Rotterdammer zeer tevreden over is.

“Het was een moeilijk weekend, de kwalificatie verliep niet zoals ik had gehoopt en daar baalde ik wel van. De motor was goed afgesteld maar ik kwam niet goed in mijn ritme. In de warm-up ging het ondanks de stevige wind die er stond erg goed en kon ik - op oude banden - makkelijk mee met de snelsten. Dat gaf veel vertrouwen voor de wedstrijd. Ik had mijn pijlen gericht op plek tien of twaalf, dat ik zesde ben geworden is echt fantastisch!”

Goede start

Bij de start van het zonovergoten circuit in Portimão zit de normaal gesproken redelijk startende Bendsneyder er meteen goed bij en wint zelfs een aantal plaatsen. Bij de eerste bocht moet hij flink uitwijken voor een high-sider van een coureur voor hem.

“Het was een geluk dat ik nog door kon want het scheelde niet veel of ik lag zelf ook in de gridbak. Daardoor was mijn winst bij de start wel weer teniet gedaan want ik lag weer zeventiende.”

Strakke uitremactie

Na enkele ronden komt Bendsneyder als twaalfde door en zit hij in de achtervolgende groep die jaagt op koploper Fabio Quartararo en een groep van vijf coureurs daar vlak achter. In de ronden daaropvolgend vallen enkele coureurs uit die normaal gesproken aanspraak maken op het podium. Bendsneyder heeft daar geen last van en rijdt langzaam naar voren in zijn groep. In ronde twaalf zet de Rotterdammer een slimme uitremactie in en zit hij ineens helemaal voorin zijn groep.

“Mijn doel met deze actie was om twee coureurs te pakken maar ik ging er vier voorbij. Dat was mooi maar toen wist ik ook dat ik meteen moest doorrijden. Er stond veel wind dus ik moest blijven pushen.”

Op jacht

Vanaf dat moment bepaalt Bendsneyder het tempo en gaat hij op jacht naar Bradley Ray die tussen de kopgroep en de achtervolgende groep rijdt. In de kopgroep maakt Gabriel Rodrigo een schuiver in de veertiende ronde waardoor de Dutch Racing Team coureur zicht heeft op de zesde plaats. Het gat met Ray blijkt te groot om in de resterende ronden dicht te rijden.

“Nadat ik het groepje voorbij was reed ik meteen snelle rondetijden en ging ik naar Ray toe. Ik kon het gat wel verkleinen maar helemaal dichtrijden ging helaas niet. Er bleven toch een paar seconden tussen zitten, er waren te weinig ronden over om dat verschil helemaal te kunnen overbruggen.”


Vooruitblik op Valencia

De zesde plaats is zijn beste resultaat tot nu toe in het Spaanse Open kampioenschap. Hij klimt daarmee naar de twaalfde plek in het klassement. Over twee weken volgen de laatste twee wedstrijden van het seizoen op het circuit in Valencia. “Ik ga met een goed gevoel de laatste wedstrijden in. Valencia is een bekend circuit voor mij. Vandaag heb ik laten zien dat ik er goed bij kan zitten. Alleen moet de kwalificatie nog wel wat beter, als ik rond de tiende startplek sta is het toch wat makkelijker om meteen met de snelle jongens mee te gaan. Nu verlies ik nog teveel tijd met het inhalen van coureurs om te komen waar ik wil zitten.”

Bo Bendsneyder

MotoGP Moto2 KNMV NOC-NSF

Volg ons op