« Alle nieuwsberichtenRed Bull MotoGP Rookies Cup
3 mei 2015

Droomstart van tweede Red Bull Rookies seizoen

Een mooiere start van zijn tweede seizoen in het prestigieuze Red Bull MotoGP Rookies Cup seizoen had Bo Bendsneyder zich niet kunnen wensen. Met de start vanaf pole én twee overwinningen op zak keert de zestienjarige Rotterdammer voldaan terug uit Jerez. "Een beter weekend dan dit is er niet. Ik ben ontzettend blij met deze dubbele overwinning!" jubelt Bendsneyder na afloop. Op de vraag welke race de mooiste was antwoordt hij: "Als ik eerlijk ben is dat wel de eerste. Daar had ik de meeste strijd met de andere jongens. In de Rookies Cup is het altijd spannend en nu werd de winst ook pas in de laatste ronde beslist. Dat ik dan win is helemaal super."


In de eerste race kwam Bendsneyder na de start als derde door de eerste bocht maar enkele bochten later lag hij alweer op kop. Een klein foutje in de derde ronde zorgde ervoor dat de Rotterdammer even terugzakte naar P3. Met een grote groep van negen coureurs ging de strijd verder. Halverwege de race ontstond een kopgroep van vier waar regelmatig van koppositie werd gewisseld. Bendsneyder zat ook in deze kopgroep. In de slotfase van de wedstrijd konden enkele coureurs aanklampen en werd de kopgroep groter. Bendsneyder zat in het voorste gedeelte van de kopgroep en met ingang van de laatste ronde lag
hij op de tweede plaats. Enkele bochten later wist hij de kop over te nemen en gaf deze tot aan de streep niet meer af. Hij kreeg Olly Simpson in zijn slipstream mee richting de finish maar wist hem met 0,3 seconden nét voor te blijven waardoor het Wilhelmus in het Spaanse Jerez klonk.

"Ik wilde wegrijden van de groep maar dat lukte helaas niet. Daarom ben ik toch wat rustiger gaan rijden en heb ik mijn banden gespaard. Het was erg warm en daardoor was de grip ook minder op het asfalt. Af en toe probeerde ik wel wat jongens uit te remmen maar dat was eigenlijk om te zien of dat lukte voor de laatste ronde. Want mijn plan was om daar toe te slaan en dat ging goed. Daarna hield ik de deur dicht en kwam ik als eerste over de streep." aldus Bendsneyder.

Comfortabele marge

Na de start van de tweede race zakte Bendsneyder ook weer een paar plekken terug maar wist hij net als de eerste race vrij snel de kop weer over te pakken. Vanaf dat moment probeerde hij direct een gaatje te slaan en ging hij vol in de aanval. Langzaam maar zeker ontstond dat gaatje ook en na enkele ronden had hij een kleine voorsprong opgebouwd. In het verdere verloop van de race bouwde de jonge Rotterdammer deze voorsprong langzaam uit door mooie constante rondetijden te rijden. Achter hem ontstond een hevig gevecht om de tweede plaats door een groep van 7 coureurs. Bendsneyder houdt echter het hoofd koel en kwam met ruim 3 seconden voorsprong als eerste over de finish. De Italiaan Fabio Di Giannantonio werd tweede net voor Olly Simpson.

Bendsneyder vertelt: "Ik had van te voren als doel gesteld om snel weg te komen van de groep. Mijn coach zei ook dat me dat moest lukken. De temperatuur was iets minder hoog dan zaterdag waardoor ik een snellere rondetijd van 1.49 kon rijden. De rest heeft wat meer moeite met de 49-ers waardoor ik dit keer wel een gaatje kon slaan. Dat resulteerde in een prachtige tweede overwinning! Het gebeurt vrij weinig in de Rookies Cup dat er iemand wegrijdt omdat de machines natuurlijk allemaal hetzelfde zijn."

Niet vanzelfsprekend

Zijn goede uitgangspositie als eerste op de grid was zeker geen vanzelfsprekendheid tijdens de kwalificatie. Bendsneyder: "Ik had meteen een snelle tijd gezet maar na vijf minuten raakte mijn schakelpootje los. In de pitstraat kregen we vervolgens een elektronisch probleem waardoor ik lang moest wachten. Uiteindelijk ben ik op een reservemotor gestapt en heb ik nog twee rondjes kunnen rijden. Op dat moment had ik een zevende tijd dus ik was blij geweest als ik op de tweede rij kon starten. Later bleek dat ik toen dus de pole had gepakt, met 4 tienden verschil dus dat was echt mooi."

 

Bo Bendsneyder in de Red Bull MotoGP Rookies Cup

 

 

MotoGP Moto2 KNMV NOC-NSF

Volg ons op