« Alle nieuwsberichtenRed Bull MotoGP Rookies Cup
5 mei 2014

Stoeien met de start

Na een zwaar bevochten eerste Red Bull Rookies weekend neemt Bo Bendsneyder 18 punten mee terug naar Rotterdam. Een prachtig resultaat waar hij zeer tevreden mee is. Iets minder tevreden is hij over de beide starts van de twee wedstrijdraces. Het verlies van enkele kostbare plekken is lastig goed te maken in slechts 16 ronden. "De komende training ga ik focussen op mijn starts. Ik weet nu wel wat ik fout doe dus daar ga ik hard aan werken. Als ik nog sneller weg ben kan ik in de kopgroep echt voor het podium vechten" aldus Bendsneyder.

Bondscoach Barry Veneman was na afloop van het weekend in Jerez zeer te spreken over de prestaties van Bendsneyder: “Bo kent de baan met de Honda FTR vanuit het Spaans Kampioenschap maar dat wil niet zeggen dat het rijden op de KTM dan hetzelfde is. Hij moet omschakelen en dat kost tijd, de KTM is een hele andere motor dan hij gewend is. Ook de hitte had zijn weerslag op alle rijders. Iedereen kan een slechte start hebben maar als je ziet hoe hij zich heeft teruggevochten dan heeft hij zijn klus goed geklaard. Een gaatje in de Red Bull Rookies Cup rij je niet zo maar even dicht, daarvoor is de competitie te sterk. Er wordt hard gereden door iedereen. Bo heeft dit weekend een prachtige prestatie geleverd waar hij trots op mag zijn.”

Kansen

Een zesde startpositie op de grid biedt kansen voor een mooi resultaat. In de eerste race was uiteindelijk een achtste plek het maximaal haalbare. Direct na de start ontstaat er een kopgroep van 7 rijders. Bendsneyder moet zich door zijn matige start terug knokken vanaf de veertiende positie en zet direct de achtervolging in. Na vier rondes zit hij achtste. Het gat met de kopgroep is dan al aanzienlijk en Bendsneyder kiest ervoor om zijn achtste positie veilig te stellen. "Ik baal er wel van dat ik geen directe aansluiting met de kopgroep had. Toen ik eenmaal terug was op de achtste plek was het groepje al ver vooruit. Ik ben wel rustig gebleven want ik wist als ik nog meer ga pushen dan gaat het fout. Met nog een paar jongens probeerden we wel nog naar de kopgroep te rijden maar als je dezelfde rondetijden rijdt als de groep voorin dan kom je niet dichterbij. Dat frustreerde ook flink want ik wist op dat moment dat als ik erbij had gezeten dan had ik het tempo ook kunnen bijhouden."

Een seconde

Op zondag krijgt Bendsneyder een tweede kans. Na de eerste bocht ligt hij negende en gaat hij direct op jacht naar de koplopers. Aangekomen op plek zes heeft hij Oscar Gutierrez bij zich en samen rijden ze langzaam naar de kopgroep toe. Al snel voeren de jongens vooraan het tempo op waardoor Bendsneyder geen mogelijkheid heeft om het gat echt dicht te rijden. "Ik wist dat Gutierrez niet in staat was om naar het groepje toe te rijden dus nam ik het voortouw. De laatste drie, vier ronden zag ik dat we het gat niet meer konden dicht rijden en ben ik achter hem gaan rijden. Mijn banden waren al flink versleten door het vele pushen. Ik wist dat ik Gutierrez in bocht zes wel weer kon pakken en dat lukte in de laatste ronde ook. Op de streep zat ik nog maar een seconde achter de nummer vijf. Met deze zesde plek ben ik heel tevreden."

Afstelling van de motor

De twee vrije trainingen op vrijdag verliepen niet soepel. Het blijft nog zoeken naar de optimale afstelling van de motor. Op het heetst van de dag gaf het kwik een baantemperatuur van boven de 50 graden aan en was het in de lucht zo’n 33 graden. Bendsneyder liet uiteindelijk een negende en vijftiende tijd noteren.

Tijdens de kwalificatie was de temperatuur wat gezakt en bleek de aangepaste set up van de motor een stap in de juiste richting. In de laatste ronde van de kwalificatie reed Bendsneyder zijn snelste ronde van 1.51.466 wat resulteerde in een prachtige zesde startpositie.

Talent en snelheid

Het behaalde resultaat van Bendsneyder afgelopen weekend bleef ook bij Gustl Auinger, coach van de rijders van de Rookies Cup, niet onopgemerkt: "De moeilijkste race van het seizoen is de eerste race. Blijven zitten is dan belangrijk. Bo heeft een mooie prestatie geleverd door binnen de top tien te rijden. Hij heeft genoeg talent en snelheid om het komend seizoen goed te presteren."

Op 18 mei rijdt Bendsneyder zijn tweede wedstrijd van het Spaans Open kampioenschap in Le Mans met Dutch Racing Team om vervolgens op 31 mei in Mugello zijn tweede Red Bull Rookies wedstrijd te rijden.


Bo Bendsneyder (64)

 

MotoGP Moto2 KNMV NOC-NSF

Volg ons op