« Alle nieuwsberichtenMoto3 Junior World Championship
9 juni 2014

Er had meer ingezeten

Met veel strijd en wilskracht weet de 15-jarige Dutch Racing Team coureur Bo Bendsneyder als elfde over de finish te komen tijdens het CEV Repsol op Motorland Aragón. Even heeft de jonge Rotterdammer zelfs mee kunnen vechten met de groep achtervolgers die streden om de derde plaats. Met gemengde gevoelens kijkt Bendsneyder terug naar zijn prestatie. “We hebben dit weekend laten zien dat we echt met de top kunnen meekomen. Natuurlijk ben ik blij met de elfde plaats maar er had misschien wel meer ingezeten deze race.”


Na een goede start vanaf de elfde positie komt Bendsneyder als vijftiende de eerste ronde door. Fabio Quartararo en Jorge Navarro pakken al snel de leiding in de wedstrijd gevolgd door een groep van zeven coureurs. Bendsneyder zit daar met nog drie andere jongens nét achter. Onder aanvoering van Bendsneyder weet deze groep halverwege de wedstrijd de aansluiting met de achtervolgende kopgroep te vinden. Er volgt een hergroepering waarbij er met 9 coureurs wordt gestreden om plaats 3.

Inhaalrace

Bendsneyder mengt zich sterk in de strijd en schuift zelfs even op naar de tiende plaats. In de twaalfde ronde raakt hij een medecoureur waardoor hij buiten de baan komt en terugzakt in de wedstrijd. Hij sluit dan achter aan bij een groepje coureurs en ligt op dat moment achttiende. Met nog slechts drie rondes te gaan haalt Bendsneyder alles uit de kast en begint hij aan een indrukwekkende inhaalrace. Hij voert het tempo flink op en in de laatste ronde heeft hij de vijf directe tegenstanders uit zijn groep ingehaald en komt hij zeer verdienstelijk als elfde over de streep. Fabio Quartararo wint de race.

“Met een uitremactie werd ik geblokt door een coureur en kwam ik tegen zijn achterwiel aan. Gelukkig kon ik nog net blijven zitten maar ik moest daardoor wel uitwijken naar de zijkant van de baan. Toen was de race voor het podium voor mij bekeken. Ik kon door mijn snelle rondetijden wel nog een aantal coureurs inhalen waardoor de elfde plaats het hoogst haalbare was. Als je ziet met welk materiaal sommige coureurs rijden dan mag ik zeker niet ontevreden zijn vandaag. Het meest blij ben ik met de wetenschap dat ik mee kan strijden voor een hoge en misschien wel podiumplaats. Ik heb de derde snelste rondetijd kunnen neerzetten deze wedstrijd. Met veel vertrouwen ga ik naar Barcelona over twee weken.”

Remmen en accelereren

Tijdens de vrije training op vrijdag is het zoeken naar de optimale afstelling van de motor. Vooral bij het aanremmen en uit-accelereren van de bochten is er nog veel winst te behalen. De nieuwe set-up werpt zijn vruchten af in de kwalificatie want Bendsneyder klokt een mooie elfde tijd, slechts een paar tienden verwijderd van de coureurs op de voorste rijen. Monteur Jarno van Geffen: “Bo had gelijk vertrouwen in de motor na de nieuwe afstelling en dat zag je ook terug in de snelle rondetijden. De data die we vorig jaar met Bryan Schouten hadden verzameld was een goed startpunt maar het moest zeker nog wel wat harder dan dat en dat lukte gelukkig ook. We zijn dik tevreden over de prestaties van Bo. Hij liet dit weekend goede progressie zien. Vergeet niet dat dit pas zijn derde wedstrijd in dit kampioenschap is. Van te voren had ik ingezet op een plek tussen de tiende en vijftiende plaats. Deze elfde plek is gewoon ontzettend goed!”

Elf

Zijn elfde plaats is goed voor 5 punten en daarmee bezet Bendsneyder ook de elfde positie in het kampioenschap. Over twee weken wacht de volgende uitdaging in het CEV Repsol. Dan rijdt de Dutch Racing Team coureur op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Bo Bendsneyder in de pitstraat in Aragón

MotoGP Moto2 KNMV NOC-NSF

Volg ons op