« Alle nieuwsberichtenRed Bull MotoGP Rookies Cup
12 juli 2015

Winst en verlies lagen dicht bij elkaar op de Sachsenring

Van een euforische gevoel van de winst en de “vijf-op-een-rij” in de eerste wedstrijd naar een anticlimax in de tweede wedstrijd van de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Met een schuiver in de laatste bocht van de laatste ronde verspeelde Bendsneyder zijn kansen op een zesde podium op de Duitse Sachsenring. In duel met zijn directe opponent Fabio Di Giannantonio moest de Rotterdammer in de tweede race tot het gaatje gaan met een vrijwel onmogelijke inhaalmanoeuvre. Een bezoek aan de gridbak werd zijn eindstation.

“Tja dat is racen. Ik ging voor de winst en dan is deze uitslag natuurlijk wel zuur. Achteraf had ik beter voor de tweede plek kunnen gaan maar zo vroeg in het kampioenschap wil je maar één ding. Winnen. De winst in eerste wedstrijd was super, dus ik hou wel een goed gevoel over aan dit weekend.”

Vechten om elke centimeter asfalt

In de snel na de start ontstane kopgroep van de eerste race bepaalde Bendsneyder regelmatig het tempo. De felle strijd in deze groep zorgde voor veel positiewisselingen. Een vroege crash in deze groep verkleinde de kopgroep naar 4 man waardoor de strijd nog steviger werd. Later voegde Garcia zich weer bij de groep en vochten de 5 coureurs om elke centimeter asfalt. De jonge Rotterdammer behield ondanks deze drukte het overzicht in de wedstrijd en verloor zijn opponenten geen moment uit het oog.

Met nog drie ronden te gaan maakte Gutierrez een stuurfoutje en konden de 4 overgebleven coureurs de podiumplekken gaan verdelen. In de laatste ronde ontstond er door contact met Di Giannantonio een klein gaatje in de groep waardoor Bendsneyder en Sasaki de beste papieren hadden voor de hoogste trede van het podium. De Rotterdammer liet zich in de laatste bocht nog bijna verrassen door de Japanner maar hij gooide de deur goed dicht en passeerde als eerste de finishvlag. Vijf uit vijf is in de historie van de Red Bull MotoGP Rookies Cup nog nooit eerder vertoond.

“Mijn plan was aan het eind van de race om weg te komen uit dat groepje. Dat was erg moeilijk. Dat contact met Fabio kan gebeuren en hoort bij het racen. Daardoor kreeg ik samen met Ayumu een klein gaatje. Deze overwinning is goed voor mijn kampioenschap en daar ben ik heel erg blij mee!”

Concentratie

In de tweede race had Bendsneyder het vrijwel de hele wedstrijd, net als de eerste wedstrijd in Assen, aan de stok met zijn grootste concurrent voor het kampioenschap Fabio Di Giannantonio. De twee sloegen al snel een flink gat op de rest van de coureurs en met deze comfortabele voorsprong vochten zij samen om de hoogste eer. De Italiaan probeerde meerdere keren de concentratie van de Rotterdammer te breken. “Dat lukte hem niet want ik bleef alert en gefocust. Zodra Fabio op kop lag reden we langzamere rondetijden. Achter mij kon hij wel mijn snellere tempo volgen.”

Met ingang van de laatste ronde lag Di Giannantonio op kop en leek het erop dat hij Bendsneyder van zich af kon houden. De Rotterdammer gaf zich niet zomaar gewonnen en bleef de Italiaan op de hielen zitten. In de laatste bocht voor de finish probeerde Bendsneyder zijn tegenstander buitenom te passeren maar moest deze actie helaas met een schuiver bekopen.

“Mijn racepace was al snel heel constant. Dat duel met Fabio was eigenlijk niet echt een wedstrijd. Hij probeerde me uit mijn concentratie te halen maar dat lukte hem totaal niet want ik bleef goed gefocust. Die crash was helemaal mijn eigen fout. Ik wilde teveel. Ik heb in die laatste ronde zeker niet teveel gepusht en juist niet teveel risico genomen. Toen hij die laatste bocht op kop kwam moest ik wel iets proberen om te winnen. Ik zag zijn voorwiel en was al laat met remmen. Voordat ik het wist lag ik in de grindbak.”

“De laatste paar ronden merkte ik dat mijn achterband opraakte. Er zijn veel linkerbochten op het circuit dus die linkerkant heeft veel te verduren. In het begin van de race had ik al veel van mijn banden gevergd dus op het eind was die band eigenlijk helemaal op.”

“Ik ben wel blij dat mijn racepace gewoon goed is. Het is jammer dat ik deze wedstrijd geen punten heb gehaald maar gelukkig sta ik nog steeds aan kop van het klassement met 16 punten voorsprong. Nu even een paar weken rust en daarna kijk ik uit naar de races in Brno.”

 

Bo Bendsneyder Red Bull MotoGP Rookies Cup

MotoGP Moto2 KNMV NOC-NSF

Volg ons op