« Alle nieuwsberichtenRed Bull MotoGP Rookies Cup
15 september 2014

Bendsneyder haalt het maximale uit het weekend in Misano

Met een dubbel gevoel en acht punten op zak keert de vijftienjarige Bo Bendsneyder terug uit Misano. Het Rookies weekend was met kletsnatte trainingen en kwalificatie op vrijdag en een kurkdroge wedstrijd op zaterdag erg lastig. “De achtste plaats was het maximale wat ik uit de wedstrijd heb kunnen halen gezien de omstandigheden. Misano is een lastig circuit en in regen is het spekglad. Ik begon de wedstrijd op een droge baan met een basisafstelling van de motor en wist dat het een lastige klus zou worden.”

Bendsneyder begint vanaf P11 aan de wedstrijd. Bij de start wint hij een plek en na enkele ronden komt de Rotterdammer in een groepje terecht dat net achter de kopgroep zit. Het kost hem flink wat ronden om hier van los te komen om op jacht te gaan naar de koplopers. De groep voor hem is dan al weg en het gat met enkele ervaren Italianen en de top van het klassement is dan te groot om dicht te rijden.

“Toen ik eenmaal weg was van het groepje kon ik pas echt goed in mijn ritme komen. Het was op een droge baan echt heel anders dan in de regen. Maar omdat ik alleen reed was het lastig om goed mijn lijnen en rempunten te bepalen. In een groep kijk je ook naar de anderen maar nu was ik helemaal op mezelf aangewezen. Ik kon dat gat niet dichtrijden want de kopgroep ging ook steeds sneller. Als ik erbij had gezeten had ik het tempo misschien wel bij kunnen houden maar in mijn eentje was dat niet te doen. Ik heb toen besloten om de race safe uit te rijden.” Bendsneyder stelt de achtste plaats veilig en dat levert hem acht punten voor het kampioenschap op.

Natte trainingen

Ondanks de regen op vrijdag trainde Bendsneyder goed en klokte hij goede tijden. Een kleine highsider aan het eind van de eerste vrije training maakte een vroegtijdig einde aan deze sessie. De tweede vrije training ging hij wat rustiger van start maar kon hij na enkele ronden toch stevig aanzetten en zette hij weer sterke tijden neer.

“Toen de kwalificatie van start ging kwam de zon een beetje door en droogde de baan langzaam op. We hebben wel op regenbanden gereden. Ik ging goed van start en zette al snel de tweede tijd neer. In mijn groepje zaten ook een paar jongens die in de top vijf rijden. Zij gingen daarna ook snelle ronden rijden en toen zat ik ergens op plek acht. Enkele ronden later zat ik zonder dat ik het zelf wist in een hele snelle ronde. Op start-finish wilde ik een coureur voorbij laten om daarna weer aan te zetten. Dat bleek mijn snelste ronde te zijn waardoor ik kostbare tijd verloor. Even later zat ik achter Toprak en gleed mijn motor weg waardoor ik voor de tweede keer viel en uiteindelijk geen echte goede tijd heb kunnen neerzetten. Dat is wel jammer want ik had misschien wel wat plaatsen naar voren kunnen staan op de grid. Maar al met al waren de trainingen in de regen goed. Daardoor heb ik wel een dubbel gevoel aan het weekend over gehouden.”

Eind van het seizoen in zicht

De laatste twee wedstrijden van het seizoen worden op 27 en 28 september verreden op het circuit van Aragon. “Een circuit dat me goed ligt! Ik heb hier al eerder goed gereden en dat vertrouwen neem ik zeker mee voor over twee weken. Aan het begin van het seizoen had ik me als doel gesteld om in de top vijf te eindigen. Dat gaat helaas niet meer lukken, mede ook doordat ik de wedstrijden op de Sachsenring niet heb kunnen rijden. Ik sta nu negende in het klassement maar met slechts een paar punten achterstand op de jongens voor me. Ik hoop zeker nog een paar plaatsen te klimmen en wil in ieder geval de beste ‘nieuwe Rookie’ van het seizoen worden.”

Wildcard

Het komend weekend rijdt Bendsneyder eerst nog in Assen met een wildcard in de moto3 klasse tijdens het British Superbike Weekend. “Het is mooi om met het Dutch Racing Team nu ook op Assen te rijden. We rijden normaal natuurlijk alleen maar in Spanje. Ook een mooi moment om onze sponsors voor deze dag uit te nodigen. Vorig jaar stond ik hier op de hoogste trede van het podium en ik ga er alles aan doen om dat podium komend weekend weer te behalen. Ik heb geen idee hoe het niveau dit jaar is maar dat zien we komend weekend wel. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit!”

Bo Bendneyder in actie in Misano

MotoGP Moto2 KNMV NOC-NSF

Volg ons op