« Alle nieuwsberichtenRed Bull MotoGP Rookies Cup
16 augustus 2015

Bendsneyder doet in Brno goede zaken voor het kampioenschap

Afgelopen weekend in Brno deed Bo Bendsneyder goede zaken voor de titel in het prestigieuze Red Bull MotoGP Rookies Cup kampioenschap. Startend vanaf P2 reed de 16-jarige Rotterdammer in twee races naar het zilver en het goud en verstevigde mede door een val van zijn directe concurrent zijn leidende positie in het klassement.

 

Na de start in race 1 kwam Bendsneyder een beetje in het gedrang maar al snel nestelde hij zich achter zijn directe opponent Fabio Di Giannantonio om vervolgens met z’n tweetjes een flink gat op de rest van het deelnemersveld te slaan. De Rotterdammer bleef tot twee ronden voor het eind achter de Italiaan zitten, waarna hij de kop overpakte en de echte strijd tussen de kemphanen losbarstte. Een aantal wisselingen van koppositie zorgden er echter voor dat de achtervolgers gevaarlijk dichterbij konden komen maar de voorsprong bleef groot genoeg om samen te bepalen wie de winst zou pakken. Di Giannantonio probeerde Bendsneyder uit zijn ritme te halen en de Rotterdammer liet zich een beetje meeslepen in het Italiaanse spelletje. De Italiaan trok aan het langste eind en passeerde als eerste de finishvlag. Bendsneyder werd tweede.

“Ik moest alle zeilen wel bijzetten om Fabio bij te houden tijdens de race. Omdat de motor niet helemaal lekker stond afgesteld kwam ik niet goed de snelle bochten door waardoor ik vaak vóór de bocht van het gas af moest en hij kon daar vol gas doorrijden. Het einde van de race verdiende geen schoonheidsprijs en daar heb ik echt van geleerd. Je wil niet als eerste het rechte stuk op gaan voor de laatste bocht en ik heb me wat laten beïnvloeden door Fabio. De groep kwam op een gegeven moment zo dichtbij dat ik besloot er toch voor te gaan. Toen ik op het viezere gedeelte van de baan kwam voelde ik de achterkant wat glijden en toen wist ik dat twintig punten pakken ook goed was.”

Genadeloos toeslaan

In race 2 zag de Rotterdammer zijn directe concurrent al in de eerste ronde uitvallen door een highsider. “Ik zag dat Fabio viel en wist meteen dat het een hele andere race zou worden dan zaterdag. Ik moest geen grote risico’s nemen en punten pakken.” In de ronden die daarop volgden ontstond een grote kopgroep van 8 coureurs met veel positiewisselingen. Drie ronden voor het eind zakte Bendsneyder terug in de groep naar plek 5 en 6 om vervolgens in de laatste ronde genadeloos toe te slaan. Vanaf een vrij lastige vierde positie stuurde hij zijn KTM vlot de laatste bochten door en mede door een paar kleine foutjes van de coureurs voor hem trok Bendsneyder de overwinning knap naar zich toe.

“Ik ging voor het podium in de slotfase van de race. In die laatste bocht remden de jongens voor me vrij laat en ik remde op tijd. Normaal pak je die bocht in de vierde versnelling en ik zat in drie. Zij moesten door hun snelheid heel even van het gas en gingen iets wijd, terwijl ik juist op het gas kon en op de beste lijn naar de finish rijden. Als ik niet had teruggeschakeld had ik waarschijnlijk niet gewonnen!”

“We hadden wat aanpassingen gedaan aan de motor ten opzichte van gisteren maar dat pakte helaas niet zo goed uit. Sturen ging veel beter maar de achterkant voelde niet goed genoeg. Ik kon niet goed op het gas waardoor ik ook minder snellere tijden reed dan gisteren. Het is heel mooi dat ik toch de overwinning nog kon pakken. Vanaf nu ga ik echt vol voor het kampioenschap rijden, er zijn nog vijf races te gaan en het circuit van Silverstone over twee weken ligt me goed. Daar kijk ik al naar uit!”

 

Bo Bendsneyder Red Bull MotoGP Rookies Cup

MotoGP Moto2 KNMV NOC-NSF

Volg ons op