« Alle nieuwsberichtenMoto3 Junior World Championship
22 maart 2014

Tevreden over testweek in Spanje

Onder wisselende Spaanse weersomstandigheden werkte Bo Bendsneyder afgelopen week met Dutch Racing Team zijn eerste meters op de voor hem nieuwe Honda FTR af. In Valencia en Navarra kreeg de 15-jarige Rotterdammer alle tijd en ruimte om te wennen aan zijn nieuwe team en de motor. Tevreden kijkt Bo terug op een leerzame en succesvolle eerste testweek: “Ik ben erg blij dat de tests goed zijn verlopen. Het team heeft geen enkele druk op mij gelegd waardoor ik ontspannen mijn rondjes kon rijden en de motor kon gaan leren kennen. Dat is goed gelukt!”


De doelen waren voorafgaand aan deze eerste trainingsweek helder opgesteld: het team en de motor leren kennen. Dutch Racing Team legde geen enkele druk op zijn nieuwe coureur waardoor Bo een prima start van de testweek beleefde: “Ik was best een beetje zenuwachtig toen we richting Spanje vertrokken. Echt alles was nieuw voor mij, niet alleen de motor en de monteur maar in het team is ook iemand aanwezig die de data analyseert. Dat heb ik tot nu toe nog niet eerder gehad. Maar de eerste meters op de Honda voelden meteen super goed en de klik met het team was er eigenlijk al vanaf het begin. Ik had nog nooit eerder op een Honda FTR gereden en deze motor is weer anders dan wat ik al eerder heb gereden. Maar gelukkig kan ik snel aan een motor wennen en had ik deze FTR behoorlijk snel al onder controle.”

Goede stappen

De testweek bood ook ruimte om de motor op de juiste manier af te stellen zodat Bo in optimale omstandigheden straks zijn wedstrijden op deze circuits kan gaan racen. Monteur Jarno van Geffen is tevreden over zijn nieuwe pupil: “Bo is een slimme jongen die snel leert. Het is mooi om te zien hoe hij na een paar sessies al goed kan vertellen wat hij voelt op de motor en hoe het anders moet om nog beter te kunnen rijden. We hebben veel met elkaar gepraat en goede stappen kunnen maken deze week. Natuurlijk zijn we ook gestuit op een paar kleine technische en elektronische problemen maar die hebben we gelukkig snel kunnen verhelpen. De data die we vorig jaar van Bryan Schouten hebben opgeslagen kunnen we nu goed gebruiken als basis voor Bo. Over een paar weken gaan we testen in Jerez en dan kunnen we echt zien hoe we er voor staan. Dan zullen er veel coureurs aanwezig zijn die ook het Spaans Open Kampioenschap gaan rijden.”

Analyseren van de data

Het gebruiken van een data engineer tijdens het racen is nieuw maar heel leerzaam voor Bo: “Na elke sessie sluiten we de motor aan op de computer en zien we precies waar nog winst te behalen is. Ik zie dan bijvoorbeeld in welke bocht ik nog eerder op het gas kan gaan en waar ik wat meer moet remmen. Jarno geeft me dan veel tips om mezelf te verbeteren op die punten. Daar heb ik veel van geleerd. Het is echt een pluspunt van Dutch Racing Team dat ze vorig jaar al veel data van Bryan hebben verzameld. Daardoor hoeven we nu niet helemaal vanaf nul te beginnen.”

Valencia

Het Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo, zoals het circuit in Valencia officieel heet, was het toneel voor de eerste kennismaking van Bo met zijn nieuwe machine. Waar op dinsdag de zon nog volop scheen en hij in bijna optimale omstandigheden zijn rondjes kon rijden was de woensdag voornamelijk een regenachtige dag. Hierdoor heeft het team besloten om een paar sessies over te slaan. Aan het eind van de dag kon Bo toch nog even de baan op. Bo: “Valencia is een snel circuit met veel snelle bochten, Ik heb er genoeg meters kunnen maken om aan de motor gewend te raken.”

Navarra

Op het Circuito de Navarra werden de testen van Dutch Racing Team verder voortgezet en zag Bo zijn rondetijden voorzichtig beter worden: “Hoewel we eigenlijk niet direct wilden focussen op de rondetijden is dit wel een goed ijkpunt om te zien waar je staat. Ik ben tevreden over de resultaten. Doordat er zaterdag veel wind stond konden we ons daardoor niet echt verbeteren, de weersomstandigheden zijn soms best bepalend voor hoe een training of wedstrijd verloopt. Op dit circuit moet je hard werken, er zitten veel haakse bochten in waardoor je echt een ‘stop-en-go’ gevoel krijgt en dat ligt mij wel.”

 

Bo Bendsneyder in gesprek met monteur Walter 

 

Meer lezen over Dutch Racing Team? Kijk op de website voor meer informatie.

MotoGP Moto2 KNMV NOC-NSF

Volg ons op