« Alle nieuwsberichtenMoto3 Junior World Championship
23 juni 2014

Twee zwaarbevochten wedstrijden

Dutch Racing Team coureur Bo Bendsneyder verzamelt dit weekend op het Circuit de Barcelona-Catalunya in totaal 7 punten voor het CEV Repsol kampioenschap. De beide races waren zwaar bevochten. “Ik ben wel tevreden over dit weekend, de races zijn zeker niet verkeerd gegaan maar er had wel meer ingezeten.”

Startend vanaf een achtste plaats komt de jonge Rotterdammer in de eerste ronde van de eerste wedstrijd als elfde door. Na enkele ronden vormt zich een groep van negen coureurs die de achtervolging op de vier koplopers inzetten en dus strijden om plek 5. Bendsneyder weet zich sterk in deze groep te manifesteren en kan het tempo goed bijhouden. Lange tijd ligt hij op een negende positie.

Uitwijken

De bocht na start-finish blijkt een lastige. Bendsneyder komt hier een aantal keren naast de baan terecht. “Twee keer wilde ik zelf iets teveel en moest ik uitwijken naar de zijkant van de baan. Ik maakte zelf de fout maar kon gelukkig nog doorrijden.” De eerste keer levert hem dat geen plaatsverlies op maar als dit in de elfde ronde nogmaals gebeurt moet Bendsneyder achteraan de groep aansluiten en neemt hij plaats dertien in. Drie ronden voor het eind moet de Dutch Racing Team coureur opnieuw uitwijken, dit keer voor een coureur vóór hem die bijna valt, waardoor hij de aansluiting met zijn groep iets verliest en er een klein gaatje ontstaat. Op karakter rijdt hij de resterende ronden uit en weet hij uiteindelijk als twaalfde over de finish te komen.

Bendsneyder: “Ik zat meteen na de start in de goede groep. Doordat tijdens de race ik paar keer langs de baan belandde begin je eigenlijk weer helemaal opnieuw. Het is op dit niveau niet zo dat je na een paar bochten je fout weer goed hebt gemaakt.”

Tweede race

Bij de tweede race is na de goede start het volop dringen in de eerste bocht. Bendsneyder raakt ingesloten en zakt daardoor terug naar plek negentien. “Het duurde wel weer een paar ronden voordat ik goed in mijn ritme kwam. Ik moest flink wat coureurs voorbij voordat ik in de juiste groep zou zitten.” Gedurende zijn inhaalrace vormt zich voorin het veld een kopgroep van negen coureurs die een gat met de achtervolgende groep slaan. In deze achtervolgende groep, strijdend om plek 11, zit Bendsneyder uiteindelijk achteraan. Gedurende de wedstrijd vecht hij zich langzaam een weg naar voren. Vlak voor het einde van de race weten Bulega en Sanchis uit deze achtervolgende groep weg te rijden en sluiten ze achteraan de kopgroep aan. Op de finish komt Bensneyder ruim vier seconden achter Manzi als eerste van zijn groep over de streep en wordt dertiende.

Data engineer Walter Jansen: “Bo zat vandaag in de groep waar hij thuis hoort dit kampioenschap. Het is een breed deelnemersveld waar 10 tot 15 coureurs aanspraak maken op de plekken net achter de fabrieksmachines. Dan is het ontzettend knap dat hij zich hier staande houdt. Dat je moet uitwijken en daardoor niet kan rijden zoals je wil, ja dat hoort erbij en is zeker niet leuk. Hij heeft erg sterk gereden!”

Punten

Fabio Quartararo weet beide races oppermachtig te winnen. De Fransman uit het Junior Team Estrella Galicia is duidelijk een maatje te groot voor de rest van het deelnemersveld. De resultaten van Bendsneyder zorgen er dit weekend voor dat hij in het klassement de twaalfde positie bezet. Het verschil met de nummer acht, Bradley Ray, is slechts acht punten.

Kwalificatie

“Voor een achtste startplek had ik van te voren zeker getekend. De kwalificatie ging goed, we reden in twee groepen. Mijn tijd heb ik helemaal alleen gereden, dus zonder de hulp van een slipstream van een andere coureur en daar ben ik heel erg tevreden over. Dit circuit in Barcelona is nieuw voor mij, de Spanjaarden hebben hier afgelopen week nog kunnen trainen dus dat ik dan als achtste rijder op de grid sta is echt goed. Het is erg jammer dat ik dit weekend niet meer punten heb kunnen pakken” aldus Bendsneyder.

Bo Bendsneyder in actie

MotoGP Moto2 KNMV NOC-NSF

Volg ons op