« Alle nieuwsberichtenRed Bull KTM Ajo
27 maart 2016

Succesvol debuut in Wereldkampioenschap

De zeventienjarige motorcoureur Bo Bendsneyder kan tevreden terugkijken op een geslaagd debuutweekend in de Moto3 klasse van het Wereldkampioenschap. De Rotterdammer presteerde het hele weekend al boven verwachting goed en eindigde netjes als veertiende. Als beloning mocht hij 2 WK punten mee naar huis nemen.

“Ik ben erg trots op de veertiende plek in mijn eerste WK wedstrijd. Van te voren hadden we wel gemikt op een plek in de top vijftien. Dat ik nu in mijn eerste wedstrijd meteen punten meeneem is wel bijzonder. Niet veel Nederlanders die in deze klasse hebben gereden in het verleden deden dat meteen bij hun debuut.”

Te afwachtend

Terugkijkend op de race concludeert Bendsneyder dat het misschien nog wel wat beter had gekund. De kritische coureur uit het Red Bull KTM Ajo fabrieksteam geeft aan dat hij bij de start iets te rustig is begonnen. “Het grootste verschil met het Spaanse kampioenschap is dat iedereen hier meteen vanaf de eerste bocht er volle bak voor gaat. Je kunt hier niet even rustig in je ritme komen, je moet er meteen vanaf de start vol voor gaan. Ik startte iets te voorzichtig waardoor ik al snel door een aantal jongens werd ingehaald. Voordat ik het wist lag ik ergens rond de zeventiende plek. Dan moet je flink doorpakken om weer plekken te winnen. Het veld ligt dicht bij elkaar en toch is het moeilijk om snel naar voren te komen. In de eerste paar rondjes lag ik achttiende maar de nummer 1 kon ik wel voor me zien rijden. De veertiende plek is een heel goede klassering, zeker ook als je ziet dat ik toch iets te afwachtend was in het begin. Misschien had er wel meer in gezeten, maar dit geeft wel veel vertrouwen voor de komende races. Ik ben ontzettend blij met dit mooie debuut!”

Kwalificatie

De kwalificatie in Qatar is iets anders van opzet dan de overige raceweekenden. Doordat iedereen twee dagen vrij kon trainen stond er op de zaterdag alleen een kwalificatie training op het programma. “Je zag dat iedereen tijdens de kwalificatie even in z’n ritme moest komen en dat er pas na een tijdje snelle tijden gereden werden. Ik had er ook wel wat moeite mee. Naarmate de tijd verstreek ging het beter en ik kwalificeerde me uiteindelijk als achtste, een fantastisch resultaat. Uiteindelijk moest ik wel als elfde van start doordat ik een penalty kreeg.”

Nieuw circuit

Het circuit van Qatar was compleet nieuw voor Bendsneyder. Voorheen reed de Rotterdammer alleen op de Europese circuits en dit jaar komen daar een aantal nieuwe, onbekende circuits bij. “Toen ik in het vliegtuig naar Qatar zat was ik natuurlijk best een beetje gespannen want je gaat toch naar een nieuw circuit toe. Ik kende de lay-out wel maar het kostte me wel wat tijd om de baan goed te leren kennen. Toch boekten we snel vooruitgang tijdens de eerste testdagen. Het tempo zat er al snel in. Die dagen had ik niet echt een doel gesteld, ik probeerde me te meten met de andere rookies in het kampioenschap en keek vooral naar hoe Bulega presteerde. Het voordeel van deze extra testdagen is dat je meer tijd krijgt om een nieuw circuit te leren kennen. Straks in Argentinië en Amerika hebben we die dagen niet en dan is het dus zaak om er meteen goed bij te zitten.”

Ontspanning

Na de eerste testdagen blijft het team in Qatar en is er tijd voor wat ontspanning in aanloop naar het raceweekend. “Ik kon gelukkig tijdens die paar vrijde dagen mijn hoofd ook even op iets anders zetten dan alleen racen. Met een beetje tennissen en zwemmen heb ik voldoende rust genomen. Wel ben ik elke avond naar het circuit gegaan waar het team de voorbereidingen voor het raceweekend al was begonnen. Dan maakte ik even een praatje met iedereen en hielp ik mee met wat spullen klaar zetten. We aten altijd samen, de sfeer is goed in het team en ik heb ’t er erg naar mijn zin.”

Examen

Tijd voor school is er nog nauwelijks dit seizoen. Bendsneyder zit in zijn laatste jaar van het Thorbecke topsport college. Of er een eindexamen in zit valt nog te bezien. “Als ik straks terug kom van de twee overzeese wedstrijden in Argentinië en Amerika heb ik een gesprek op school om te kijken wat voor mij nu de beste oplossing is. Ik heb best veel gemist de afgelopen tijd dus ik weet niet of ik alles nog op tijd kan inhalen om het examen te halen.”

Bo Bendsneyder in Qatar 2016

MotoGP Moto2 KNMV NOC-NSF

Volg ons op