« Alle nieuwsberichtenRed Bull MotoGP Rookies Cup
28 september 2014

Goede afsluiting van het eerste Rookies seizoen

Met de races in Aragon achter de rug zit het debuutseizoen in de Red Bull MotoGP Rookies Cup erop voor de vijftienjarige Bo Bendsneyder uit Rotterdam. Hij sloot dit weekend af met een vijfde en zevende plek en neemt in het eindklassement de negende plaats in. “De resultaten van dit weekend waren gewoon goed en daarmee sluit ik het seizoen prima af. Het was een fantastische ervaring dit jaar bij de Rookies en ik mag trots melden dat ik er volgend jaar ook weer bij mag zijn!”

Eerste race

Bendsneyder kende een goede start vanaf P6 en ligt al snel op P5. Na enkele ronden ontstaat er een kopgroep van zeven man waar Bendsneyder bij zit. Hij bevindt zich aan de staart van deze groep. Halverwege de race valt er een gat en de eerste drie coureurs rijden langzaam weg van de rest. Bendsneyder ligt dan op de ongunstige zevende positie. Het achtergebleven viertal zet de aanval in om de aansluiting met de eerste drie te vinden.

Met nog zes ronden te gaan weten twee van de vier zich bij de kop van drie te voegen. Bendsneyder komt vanaf zijn zevende plek niet langs Razgatlioglu en mist daardoor deze belangrijke aansluiting.
Vlak voor het einde krijgt Bradley Ray een technisch probleem met de motor waardoor hij noodgedwongen vanaf de kopgroep terugzakt in de wedstrijd. In de laatste ronde verschalkt Bendsneyder Ray en stelt daarmee de vijfde plaats veilig.

“De afstelling van de motor was deze race helaas niet optimaal. In de snelste bochten van het circuit had ik minder grip waardoor ik niet helemaal in mijn ritme zat. Ook had ik wat agressiever moeten rijden in de eerste rondjes. Uiteindelijk was deze vijfde plaats het maximaal haalbare” aldus Bendsneyder.

Tweede race

De race op zondag wordt in compleet andere omstandigheden gereden. Waar zaterdag nog de zon scheen was het zondag kletsnat en startten de coureurs met regenbanden. De jonge Rotterdammer zit er bij de start goed bij maar moet bij de eerste doorkomst toch enkele plekken toegeven. Het veld valt in de ronden daarna wat uit elkaar en met nog tien ronden te gaan klimt Bendsneyder naar de zesde positie. Weer iets later zakt hij terug naar plek zeven.

De coureurs die strijden om de plaatsen een tot en met vijf hebben inmiddels een te grote voorsprong opgebouwd. Ronde na ronde komt Bendsneyder beter in zijn ritme en snoept hij elke keer iets van zijn snelste rondetijd af. Twee ronden voor het eind komt zijn voorligger Aris Michail in zicht en lijkt het een kwestie van tijd voordat plek zes door de Rotterdammer wordt opgeëist. Net voor de streep raakt zijn motor even uit balans. De kans op plek zes is daarmee helaas verkeken en Bendsneyder wordt zevende.

Bendsneyder: “Ik kon pas zo’n zes ronden voor het eind echt lekker in mijn ritme komen en rondetijden rijden die de jongens vooraan ook reden. Het is echt een leerpunt om eerder agressiever te rijden ook al regent het. De knop ging deze race iets te laat om en dat is jammer want ik had een goede start en zat er meteen goed bij. Aan het eind ging het nog bijna mis omdat ik iets teveel wilde. Al met al was het een redelijk goed resultaat.”

Ook in 2015 een Red Bull Rookie rijder

De beide races in Aragon sluiten het Rookies seizoen 2014 af. Bendsneyder eindigt in zijn eerste seizoen net binnen de top tien als negende. Aan het begin van het seizoen had hij zich ten doel gesteld om in de top vijf te eindigen. Dat is helaas niet gelukt. Toch kijkt Bendsneyder tevreden terug op zijn debuut in deze prestigieuze talentenklasse. “Ik heb ontzettend veel geleerd dit jaar. Het starten gaat steeds beter en het agressiever rijden kan nog wel beter. Het was een mooi seizoen waar ik als nieuwkomer een mooi resultaat heb neergezet. Ik ben net op twee punten na geen beste nieuwkomer geworden maar uiteindelijk is het seizoen erg goed verlopen en ben ik trots op mijn prestaties!”

Strijden om de titel

Van de leiding van de Rookies Cup kreeg Bendsneyder te horen dat hij van harte welkom is om in seizoen 2015 opnieuw deel uit te maken van de selectie. Zijn coaches zijn meer dan tevreden over de prestaties van de jonge Rotterdammer en zij zien hem graag terug volgend jaar. “Tijdens het gesprek dat ik met mijn coaches en leiding van de Rookies Cup heb gehad vertelden ze mij dat ze erg onder de indruk waren van de prestaties dit seizoen. Voor komend seizoen verwachten ze dat ik echt voor de titel kan gaan meestrijden. Het is een prachtig compliment dat ze zoveel vertrouwen in mij hebben.”

Red Bull MotoGP Rookies Cup Aragon

 

MotoGP Moto2 KNMV NOC-NSF

Volg ons op